Friday, May 04, 2007

Yumurta Sarisiyla Yapilan Krema Cesitleri

Bu aralar 13 Mayis'ta evlenecek arkadasimin dugun pastasiyla ugrasiyorum. Keki icin yumurtalarin sadece akini kullaniyorum, sarilari ise krema yaparak degerlendiriyorum. Yine de sayilari tam dengeleyemedim ve epey yumurta sarisi aciga cikti. Dondurmak tabii bir cozum ama, bunlarla pastayi servis ederken kullanabilecegimiz bir sos (krem anglez) yapma fikri geldi aklima. Once bir evde deneyelim ve gorelim istedim. Baslangic noktasi buydu ama, sos yerine adini bilemedigim bir tatliyla son buldu bu mutfak macerasi. Bu sayede kitap karistirip, biraz krema terminolojisi de ogrenmis oldum ve ogrendiklerimi sizinle paylasayim dedim.

Krem Anglez yumurta sarisi, sut ve seker pisirilerek yapiliyor. Bir cok dondurmanin bazini olusturuyor. Koyulastirici malzemesi yumurta sarilari. Ilk fikrim buydu ama sonra tek basina nasil tuketebilecegimizi bilmedigimden, krem patiseri yapmaya karar verdim. Krem Patiseri krem anglezin un ya da nisastayla koyulastirilmisi, yani cogumuzun yaptigi pastaci kremasi. Biraz cesni olsun diye, ben yesil caylisini yaptim. Soguduktan sonra da icine az miktarda cirpilmis sut kremasi (sekersiz Krem Santi) kattim ki, bu da Krem Diplomat oluyormus. Krema miktari arttikca, tada yaniltici bir hafiflik geliyor, fakat kivam da inceliyor. Bu durumu telafi etmek icin krema jelatinle koyulastirildiginda Bavyera Kremasi adini aliyor. Sarlotlarda meyva puresi ilavesiyle s1kca kullanilan bir krema cesidi sozunu ettigim. Sut kremasi yerine cirpilmis yumurta aki kopuguyle de hafifletilebilir pastaci kremasi. Bu sekilde yenebilecegi gibi, pisirilebiliyor da, ve adina --bildiniz!-- Sufle deniyor. Ben pastaci kremama hem cirpilmis sut kremasi, hem cirpilmis yumurta aki kattim. Bunun da bir adi vardir mutlaka, ama ben bulamadim. Bu iki malzemenin miktari arttirildikca, pudingden musa donusen bir kivam alacaktir tatliniz; ben ikisinden de az kullandigimdan pudinge daha cok benziyordu.

Adini koyamadigimiz tatlimizi kedi dilleriyle servis yaptik. Zeynep bayildi, Yurdaer ise, "guzel aslinda, ama erimis dondurmaya benziyor, daha soguk olsa daha mi iyi olurdu?" gibi yorumlarda bulunduktan sonra, ancak yarisini yiyebildi. Bakalim Mehmet ne diyecek? Siz de yapmak isterseniz, iste tarifi:
  • 3 yumurta sarisi
  • 1/4 bardak seker
  • 1 bardak sut
  • 1/2 tatli kasigi vanilya
  • 1/2 tatli kasigi matcha yesil cay tozu
  • 2 yemek kasigi un
  • 1 yemek kasigi tereyagi
  • 1 yumurta aki+1 tatli kasigi seker
  • 1/4 bardak sut kremasi
Yumurta sarilarinizi sekerin yarisiyla cirpin. Unu da katin ve catalla karistirarak, topaksiz bir karisim elde edin. Sekerin kalanini, yesil cay tozunu ve vanilyayi bir sahanda kaynama noktasina getirin. Yavas yavas yumurta sarisi karisiminin uzerine dokun, bir yandan da karistirin. Hepsini sahana geri dokup, orta ateste, devamli karistirarak, koyulasincaya kadar pisirin. Fokurdamaya basladiktan sonra da bir dakika kadar pismesine izin verin. Sonra gerekiyorsa ince suzgecten gecirip bir servis kabina alin. Tereyagini katip, eriyinceye kadar karistirin. (Bu elde ettiginiz krem patiseri oluyor.) Uzeri kabuk baglamasin diye, yuzeyine degecek sekilde saranla kaplayin ve sogutun. 1/4 bardak sut kremasini orta sertlikte cirpin. Ayri bir temiz kapta, 1 yumurta akini yumusak tepecikler olusana kadar cirpin. 1 tatli kasigi sekeri ekleyip, tepecikler sertlesene kadar cirpmaga devam edin. Sut kremasini ve yumurta aki kopugunu, pastaci kremaniza katin ve yavas hareketlerle, sadece karisim butunlesinceye kadar karistirin. Servis kaselerine paylastirin. Arzu ederseniz uzerlerine yesil cay tozu eleyin ve kedi dili ya da benzeri kurabiyelerle servis yapin. (Bu malzemeden gayet doyurucu 3 porsiyon cikti.)


22 Comments:

Blogger Devletsah said...

Zinnurcuğum;

Harika yine bilgiler vermişsin. Ellerine sağlık. En çok da yumurta asrılarını dondurma kısmına bayıldım. Neden hiç aklıma gelmedi ki? Az evvel 1 haftadır dolapta birşeyler yapmamı beklerken bozulan yumurta sarılarını attım. Atarken de "mutlaka bunları daha uzun saklamanın bir yolu vardır diyordum." Acaba donmuş halde ne kadar saklayabiliriz?

5/05/2007 01:21:00 AM  
Blogger zinnur said...

Sevgili Devletsah, ben de yeni ogrendim ve bir defa yaptim bu isi. Hala buzlugumda yumurta sarilarim. Dort ay saklanabiliyorlarmis. Yalniz yumurtanin dokusunun degismesini onlemek icin, her 4 yumurta sarisi icin 1/4 tatli kasigi tuz ya da 1 1/2 tatli kasigi seker ekleyerek dondurmak tavsiye ediliyor. Bunu da not dusmek lazim dondururken ki, cozuldugunde eklenene gore tuzlu, ya da tatli yapmak icin kullanilsin.

5/05/2007 05:46:00 AM  
Blogger Papatya said...

Dogru soyluyorsun Zinnur,
tuzlu dondurulmus yumurtayla bir pasta kremasi yaptigini dusunsene :)
Bu arada ne kadar cok cesitli kremalar varmis da haberimiz yokmus. Sayende ogrendik :)
Eline saglik... Cikolatali cheesecakeini deneyecegim ama bir turlu firsat bulamadim.
Sevgiler,
Papatya

5/05/2007 10:09:00 AM  
Blogger zinnur said...

Papatya, dedigin gibi pastaci kremasi cikisli bir cok krema varmis bilmedigimiz, daha dogrusu kullanip da farkli adlari oldugundan habersiz oldugumuz.

Cikolatali cheesecake gercekten lezzetli oluyor, denersen eminim seveceksin.

Sevgiler,

5/05/2007 11:06:00 AM  
Blogger Nukhet said...

Zinnurcum

Vallahi bir geldim acayip bilgilendim gene. Bu yogunlugunda bunlari paylasmayi unutmadigin icin ayrica tesekkurler

5/06/2007 02:11:00 AM  
Blogger evcilkedi said...

Verdiğin bilgiler için çok sağol Zinnur. Bu arada yumurta sarıların dondurmayı ben de denemiştim. İlk kez üç ay kadar önce yaptım bu işi ama tuz veya şeker eklenmesi gerektiğini bilmediğim için olduğu gibi dondurdum. Daha çabuk kullanmaktı niyetim ama olmadı. Demek ki dört ayı geçirmemek lazım. Birini çözdürüp bakmalı:-) Tekrar teşekkürler

5/06/2007 02:44:00 PM  
Blogger zinnur said...

Sevgili Nukhet, ne mutlu o zaman bana! Sizlerle bir seyler paylasmak gercekten bir zevk benim icin.
zGuzel bir hafta dilegiyle,

5/06/2007 08:04:00 PM  
Blogger zinnur said...

Sen de sagol, Tulin. Cozdurdugumuzde acaba nasil bir sonuc alacagiz, dogrusu ben de merak ediyorum. Bu arada kaprisli olan yumurta sarisi imis, beyazlari dondururken tuz veya seker eklemek gibi bir dert olmuyormus. Fakatb bizde aciga cikan genellikle sarilar oluyor.
Sevgiler,

5/06/2007 08:13:00 PM  
Blogger Pasta Cafe said...

Sevgili Zinnur verdiğin bilgiler için çok teşekkürler. Her zamanki gibi faydalı bilgiler bunlar. Yumurta sarılarını dondurmayı daha önce duymamıştım. Kalan sarıları bu şekilde yapabilirim sanıyorum. Teşekkürler tekrar.
Sevgiler.....

5/06/2007 11:49:00 PM  
Anonymous Anonymous said...

Zinnur'cuğum düğün pastasını merakla bekliyorum. Görebilecek miyiz? Bu arada belki anneler günü içinde değişik bir şeyler, fikirler gelir diye bekliyorum. Çünkü ne zaman bizde özel bir gün olsa o güne yakın bir günde yeni nefis pastaların, tatlılarınla karşılaşıyorum. Önümüzdeki günler için bir doğum günü pastası ve malum anneler günü için bir tatlı veya pasta yapmak lazım. Sabırla beklemeyi sence sürdürmeli miyim?:)
Sevgilerimi gönderiyorum,
Leyla

5/08/2007 01:23:00 AM  
Blogger evcilkedi said...

Dün kontrol etmek için sarılardan birini çözdürdüm Zinnur. Maalesef adeta pişmiş yumurta sarısı gibi sert bir dokuya sahipti ve kullanamadım. Acemilik etmişim kısacası:-) Şeker ya da tuz eklenerek dondurulursa bu tehlike bertaraf edilebiliyor demek ki. Bir dahaki sefere tavsiye ettiğin şekilde deneyeceğim. Tekrar teşekkürler.

5/08/2007 05:54:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Selamlar... Bilgiler için teşekkürler! Ufak bir ricam olacak. Linkler arasında bana verdiğiniz link rss URL olarak görünüyor acaba rica etsem onu Cafe Fernando olarak değiştirebilir misiniz? Bu arada blogumu aynı zamanda Türkçe olarak da yayınlamaya başladım isterseniz ona link verebilirsiniz. adresi www.cafefernando.com/turkce
Tekrar teşekkürler!

5/08/2007 08:05:00 AM  
Blogger zinnur said...

Ozlem, rica ederim. En iyisi az sayida yumurta sayisiyla bir deneme yapmak buyuk sayida yumurta sarisi dondurmadan once. Ben kendi dondurduklarimi henuz kullanma firsati bulamadigim icin sonuctan emin degilim. Tulin'in katki maddesiz dondurduklari iyi sonuc vermemis. Boyle olacaksa, baska turlu degerlendirmeli.
Sevgiler,

5/08/2007 01:52:00 PM  
Blogger zinnur said...

Sevgili Leyla, arkadasim anneler gununde evleniyor. Dolayisiyla o gune kadar pastadan baska bir seyle ugrasabilecegimi pek zannetmiyorum. En buyuk keki henuz pisirmedim bile. Ahhh, ahhh! Gelini benden pasta istedigine pisman etmeyecek bir seyle cikayim ortaya, baska bir sey istemiyorum. Resmi koyarim mutlaka. Gorunus acisindan cok endiseli degilim, cunku o konuda yardim alacagim, guzel olacagini tahmin ediyorum.
Sevgiler,

5/08/2007 01:57:00 PM  
Blogger zinnur said...

Tulin, uzuldum yumurta sarina. Bakalim benim katki maddeliler nasil cikacak? Ben onlarin sonundan da endiseliyim dogrusu, onun icin arkadasimin dugun pastasi icin yapacagim buyuk keki, isleri son ana birakmak pahasina Cuma aksami pisirmege karar verdim. Kalan yumurta sarilarini da krem anglez icin kullanacagim. Boylece ne keki, ne de yumurta sarilarini dondurmaya gerek olmayacak. Eh, iki ayagim bir pabuca da girecek ama olsun :)
Sevgiler,

5/08/2007 02:00:00 PM  
Blogger zinnur said...

Cenk, o durumun sebebi su: Benim link listem ayni zamanda bloglines listem. bloglines'dan aldigim bir HTML kodu ile yan sutuna koymus oldum linklerimi, tek tek yazmadim. Senin siten icin "subscribe" dugmesine bastigimda, "no title" diyor, listeme aldigimda ise title yerine, o gordugun rss'li url gorunuyor. Ayni durum Turkce blogun icin de gecerli. Template'ine bir title satiri koyman gerekiyor sanirim.

5/08/2007 02:09:00 PM  
Blogger munevver said...

Zinnur,düğün pastasını merakla bekliyorum. Yine çok zarif bir pasta tahmin ediyorum. Kolay gelsin...
Sevgiyle, Nane Limon.

5/08/2007 11:02:00 PM  
Blogger Burçin'in Denemeleri said...

Ben de cok merak ediyorum. Hem cok zarif hem de çookkk lezzetli olacagina eminim.
Sevgiler,

5/09/2007 02:10:00 AM  
Anonymous Anonymous said...

Şansına küs diyorsun yani:) Neyse arşivini tekrar bir tarayıp, yapmış olduğum ve yapmadıklarımı gözden geçireceğim, çaresiz:( Bu kadar bağımlı olmak zorunda mıydım senin bloguna diye soruyorum şimdi kendime:)) Sana kolay gelsin Zinnur'cuğum. Hem zorlu bir iş, hem sorumluluk yüklü -öyle ya insan hayatta kaç kez düğün pastası yaptırır kendine?- hem de bir o kadar anlamlı ve keyifli olsa gerek. İyi dileklerimi gönderiyorum.
Sevgilerimle,
Leyla

5/09/2007 07:12:00 AM  
Blogger zinnur said...

Munevver'cigim, umarim dedigin gibi olur. Bu pastanin bir krema kati da gullu olacak, biraz tedirginim, gul aromasi sevmeyenler olabilir diye.
Sevgiler,

5/10/2007 08:01:00 AM  
Blogger zinnur said...

Burcin, umarim dedigin gibi olur. Yureklendirici sozlerin icin tesekkurler.
Sevgiler.

5/10/2007 08:02:00 AM  
Blogger zinnur said...

Leyla, guzel dileklerin icin cok tesekkurler. Yapamam diyordum ama, anneler gununen once 2 tatli birden yaptim, biri arsivde var, biri yeni. Belki isine yarar. Dugun pastasina gelince, hayatta kac kez yapilir diye soruca sen, iyice strese girecektim ki, hatirladim: Gelinimiz Turkiye'de de evlenecek. Yani en az bir dugun pastasi daha olacak. Benimki fiyasko da olsa, bir sansi daha var yani :) Ama umarim her sey yolunda gidecek ve iki pastasi da, seremoniler de hem gelinimizin, hem damadimizin gonlune gore olacak.
Sevgiler,

5/10/2007 08:06:00 AM  

Post a Comment

<< Home